Specialities

Kami berpengalaman dalam memasarkan hartanah seperti: Unit kediaman (Banglo, Semi D, Teres, Town House, Condominium, Apartment, Flat), Commercial Lot (Kedai, Pejabat), Tanah (Pertanian, Pembangunan, Industri) dan Industrial (Kilang)..

Tuesday, July 1, 2014

Shah Alam, Puncak Perdana - townhouse untuk disewa - tingkat bawah


Rumah town house untuk disewa
PUNCAK PERDANA - DEKAT UITM PUNCAK PERDANA
tingkat bawah
3 bilik/ 2 bilik air
rumah basic tiada furniture

kemasukan bulan Ogos 2014
sewa bulanan RM850

total deposit = RM 3,075
(2+1+ bil utiliti + agreement)

kemudahan berdekatan termasuk kedai runcit dan kedai makan, khidmat pengangkutan awam seperti bas dan teksi tersedia, UiTM Puncak Perdana (jarak jalan kaki)

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Thursday, June 19, 2014

Ejen Hartanah vs Broker?

Assalammualaikum semua,

Alhamdulillah dan terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada pengunjung blog ini dan yang masih setia menyokong saya tanpa jemu. Terima kasih semua.

Untuk entri kali ni, ia agak berbeza sedikit berbanding entri-entri sebelum ni di mana saya akan menerangkan perbezaan antara Broker dan Ejen Hartanah. Sebelum itu, kita kena tahu siapakah mereka ini?!!
Mereka ialah individu atau orang perantaraan atau orang tengah atau orang yang menguruskan hal-hal penjualan dan pembelian hartanah. Orang inilah yang bertanggungjawab dalam memasarkan sesuatu hartanah sama ada dari segi JUAL ataupun SEWA.


Selalunya kita akan berurusan dengan Ejen Hartanah atau Broker ni apabila kita menghubungi nombor telefon mereka setelah melihat iklan-iklan hartanah seperti di internet, surat khabar, majalah dan seumpamanya. Kebanyakan iklan hartanah yang kita lihat di pasaran adalah iklan dari Ejen Hartanah atau Broker.

Siapa itu Ejen Hartanah? Siapa itu Broker? Kita kena kenal dulu siapa mereka (latar belakang) sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses 'viewing' hartanah yang kita minati itu. Ok, apakah perbezaan antara individu-individu tersebut? Saya akan terangkan secara kasar apa itu Ejen Hartanah dan apa itu Broker.

Agent Hartanah
Individu yang bertindak berdasarkan peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan di bawah Lembaga Penilaian, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH).
* Badan ini yang sentiasa memantau tingkah laku semua Ejen Hartanah yang berada di luar sana

Antara ciri-ciri Ejen Hartanah yang boleh kita tahu latar belakangnya adalah melalui Kad Nama, Nama Syarikat, Alamat Pejabat, Nombor Telefon Pejabat, Email atau Laman Web, berapa lama pengalaman Ejen itu sendiri, rangkaian kawasan yang dijaga dan seumpamanya. Melalui info-info yang ada tu, kita boleh tahu sama ada Ejen dan syarikatnya itu berdaftar atau tidak dengan LPPEH.

Kita sepatutnya mengetahui dengan siapa kita berurusan. Adakah dengan orang yang layak atau specialist dalam bidang Jual Beli Hartanah?. Itu yang perlu kita titikberatkan supaya boleh meminimumkan sebarang risiko ke atas diri kita.

Maka, bila ada undang-undang yang sentiasa memantau tingkah laku Ejen itu, secara tidak langsung  kerja yang dilakukan akan lebih jujur dan telus. Kepercayaan ke atas mereka juga boleh diletakkan kerana mereka terikat dengan undang-undang yang ada jika ada sebarang masalah berlaku ketika dalam proses pembelian sesuatu hartanah.

Broker
Individu yang bertindak TANPA terikat mana-mana peraturan dan undang-undang di bawah Lembaga Penilaian, Pentaksir dan Ejen Hartanah

Seorang Broker pula tidak berdaftar dengan mana-mana syarikat atau syarikatnya tidak berdaftar dengan LPPEH. Jika tidak berdaftar dengan mana-mana badan Perlembangaan, maka segala tindakan atau urusannya boleh diragui.

Bila mana kita berurusan dengan seseorang yang tidak terikat dengan mana-mana peraturan, maka risikonya akan terletak pada diri kita sendiri. Risiko dari apa?? Risikonya ialah jika berlaku sebarang 'fraud' atau penipuan ketika proses pembelian sesuatu hartanah itu. Sebagai contoh, kita dah bayar duit booking atau "Earnest Money" kepada broker tu sebagai tanda kita serius nak beli hartanah tersebut. Keesokkannya, kita nak follow-up dengan Broker tu untuk update status pembelian, terus tak dapat hubungi atau hilang entah ke mana. Jadi, dekat siapa untuk kita mengadu? Apa yang boleh kita buat? Bagaimana dengan nasib kita? Duit dah melayang, rumah tak dapat.

Itu yang saya ingin titikberatkan di mana jika berlaku sebarang penipuan, kita ada tempat untuk membuat aduan dan tindakan seterusnya. Ejen Hartanah adalah individu yang paling sesuai untuk kita percaya serta seseorang yang boleh bertanggungjawab dalam menguruskan hal-hal pembelian hartanah yang anda idamkan.

Kesimpulannya, Ejen Hartanah vs Broker? Siapa yang anda patut percaya?!!!
Renung-renungkan...

Sekian

Wednesday, May 14, 2014

Klang, Meru, Taman Saujana Meru - teres 1 tingkat untuk dijual


Rumah teres satu tingkat untuk dijual - unit tengah
TAMAN SAUJANA MERU, MERU, KLANG

4 bilik / 2 bilik air
standard unit
luas tanah 20x92 (saiz tanah yang besar)

rumah baru berusia 2 tahun
kawasan perumahan yang masih baru - kejiranan yang bagus, mesra dan harmoni
berdekatan dengan jalan utama

kawasan yang berpotensi untuk jadi tempat utama
harga dijangka akan naik lagi disebabkan akan ada Highway baru yang susur keluarnya terus ke kawasan Kapar

kemudahan yang ada berdekatan:
Masjid, Surau, kedai runcit, kedai makan, pasar malam, Econsave, NSK Supermarket, RHB Bank, Maybank, Petronas, Shell, BHP, sekolah rendah dan menengah, sekolah agama, Stesen Bas Klang Sentral, Tesco Setia Alam, Giant Hypermarket, Setia City Mall

kemudahan akses melalui:
Jalan Meru, Jalan Kapar, Highway NKVE, Highway Syapadu
8 minit ke Setia Alam
15 minit ke Bandar Klang, Shah Alam, Port Klang
20 minit ke Subang Jaya, TTDI Jaya
25 minit ke Tropicana, Damansara, Petaling Jaya, Kelana Jaya, Puchong
50 minit ke Kuala Lumpur

Harga RM260,000 SOLD

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Monday, May 12, 2014

Shah Alam, Seksyen 7, Jalan Kristal - rumah teres 2 tingkat untuk dijual


Rumah teres 2 tingkat untuk dijual
SEKSYEN 7 SHAH ALAM

luas tanah: 20x70
4 bilik / 3 bilik air
ada kitchen cabinet, lampu, kipas, air-cond
car porch boleh muat 2 kereta dlm satu masa

rumah tidak mengadap rumah lain - ada extra parking
kawasan kejiranan yang aman dan selesa

kemudahan yang ada:
Masjid baru Seksyen 7, UITM, UNISEL, Aeon Shopping Mall Bukit Raja, Tasik Seksyen 7, Sekolah Rendah dan Menengah, kedai runcit, kedai makan, kopitiam, restaurants, 7-eleven, Bank, Petronas, Shell

kemudahan akses:
Syapadu Highway, NKVE Highway, Federal Highway
10 minit ke Klang
15 minit ke Setia Alam, Subang Jaya, Bandar Sunway
20 minit ke Damansara, Petaling Jaya, Tropicana, Kelasna Jaya
25 minit ke Puchong, Seri Kembangan
35 minit ke Kuala Lumpur

Harga RM580,000

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Shah Alam, Seksyen 19 - Flat PKNS untuk dijual


Flat untuk dijual
SEKSYEN 19, SHAH ALAM - FLAT PKNS

Blok 7, tingkat 5
3 bilik / 1 bilik air / 1 tandas
keluasan 626 kaki persegi
rumah basic je.
ada grill, lampu dan kipas

sesuai untuk dibuat pelaburan
demand untuk sewaan tinggi - pelajar universiti/kolej, bujang bekerja, pasangan yang baru berkahwin

kemudahan yang ada:
surau, bas dan teksi, sekolah rendah dan menengah, Shell, Petronas, Hotel D'Palma, Klinik SALAM, kedai runcit, kedai makan, kopitiam, 7-eleven, pasar malam, Stesen KTM Komuter Shah Alam, Uptown Shah Alam, AeonBig Seksyen 23, CIAST,

kemudahan akses:
Federal Highway, KESAS Highway, LKSA Highway, Guthrie Highway
10 minit ke Bandar Shah Alam, Putra Height, Subang Jaya
15 minit ke Klang, Bandar Sunway, Puchong
20 minit ke Petaling Jaya, Damansara
35 minit ke Kuala Lumpur

Harga RM95,000

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Friday, May 9, 2014

Kuala Selangor, Jeram, Kampung Sungai Sembilang - rumah sesebuah (banglo) satu tingkat untuk dijual.!


Rumah sesebuah (banglo) satu tingkat untuk dijual - corner unit

KG SUNGAI SEMBILANG, JERAM, KUALA SELANGOR
berhampiran dengan Pantai Remis

keluasan tanah 5,500 kaki persegi
keluasan rumah dalam 2,500 kaki persegi

3 bilik / 3 bilik air
FREEHOLD

rumah design sendiri dan masih dalam keadaan baik
suasana persekitaran yang aman damai
berdekatan dengan jalan besar - 5 minit berjalan kaki

kemudahan terdekat:
Petronas, kedai runcit, kedai makan, Masjid, sekolah

10 minit ke Pekan Kapar Klang
15 minit ke Pekan Kuala Selangor, Tesco, Pejabat Tanah Kuala Selangor
20 minit ke LATAR Highway / Guthrie Highway
30 minit ke Bandar Klang, Shah Alam

Harga RM250,000

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi
ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Sunday, April 13, 2014

Klang, Pekan Meru - tanah untuk dijual berhampiran Shell


TANAH LOT UNTUK DIJUAL
JALAN HJ SALLEH, PEKAN MERU, KLANG

tanah lot sesuai untuk rumah sesebuah (banglo)

keluasan 56 x 63 kaki

FREEHOLD 
Tanah Simpanan Melayu

kemudahan berdekatan termasuk:
Shell, Petronas, BHP
Klang Sentral Stesen Bas 
kedai runcit, kedai makan, restoran
MCD, KFC, Pizza Hut, Burger King, Starbuck
surau, masjid Syariff
Sekolah rendah dan menengah
Tesco Setia Alam, Giant Hypermarket
Setia City Mall, Setia Alam Convention Centre

kawasan sekitar termasuk Puncak Alam, Aman Perdana, Kapar, Setia Alam, Bukit Raja, Bukit Bandaraya, Shah Alam, Puncak Perdana

Akses mudah dari:
Jalan Meru, NKVE Highway
- 15 minit ke Bandar Klang
- 15 minit ke Shah Alam
- 20 minit ke Subang Jaya
- 20 minit ke Puchong
- 30 minit ke Damansara
- 45 minit ke Kuala Lumpur

Harga RM88,000 (boleh runding)

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Bandar Sunway, Petaling Jaya - Apartment Mentari Court untuk dijual Blok G


Apartment untuk dijual di Mentari Court, Bandar Sunway

Blok G
Keluasan: 770 kaki persegi
LEASEHOLD
BUMILOT
3 bilik/ 2 bilik air

Boleh dijadikan sebagai aset pelaburan - permintaan sewaan tinggi dari pelajar-pelajar kolej yang berhampiran
Kadar sewaan boleh mencapai sehingga RM1300 sebulan

Kemudahan terdekat:
- KTM Komuter Setia Jaya
- Sunway Pyramid 
- Petronas, Shell
- Kedai runcit, kedai makan, 7-eleven, 99 speedmart
- sekolah rendah dan menengah, Kolej
- Bank-bank
- Highway - Federal, LDP, New Pantai Highway

Kemudahan disediakan:
- Kolam renang 
- tenis court, basketball court
- Security guard 24 jam
- management office
- playground 
- surau
- Lif
- Kedai runcit, kedai makan, dobi, gym

15 minit ke Shah Alam
15 minit ke Klang
15 minit ke Puchong 
15 minit ke Petaling Jaya
20 minit ke Kuala Lumpur

Harga RM195,000 SOLD
*loan dan lawyer kami boleh uruskan

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih

Setia Alam, Section U13, Shah Alam - double storey terrace house for SALE!


DOUBLE STOREY TERRACE HOUSE FOR SALE

SETIA ALAM, U13, SHAH ALAM, SETIA IMPIAN

intermediate unit
land area: 18x65
built-up: 1500 sf

4 bedrooms / 3 bathrooms
attached with kitchen cabinet, auto gate, aircond and fully tiles

FREEHOLD , NON BUMI LOT

Nearest facilities:
- shops, kopitiam, restaurants, 7-eleven, 99 speedmart
- Shell, Petronas, Caltex
- Schools 
- sport complex Setia Alam
- 24 hours security guard
- lake garden - suitable for recreational activity
- Tesco, Giant Hypermarket, Setia City Mall, Setia Alam Convention Centre
- Klang Sentral - station bus express
- KFC, MCD, Burger King, Pizza Hut, Starbucks
- Banks - CIMB, Maybank, Hong Leong, BSN

Easy access via Jalan Meru, NKVE Highway - to Kuala Lumpur, Klang, Shah Alam, Subang Jaya, Kota Damansara, Tropicana, Rawang

Price RM550,000 SOLD
*loan and lawyer can be arrange

If interested or viewing arrangement, do not hesitate to call/sms ZIMIR 016-210 4919

Thank you

Klang, Meru - Apartment Meru Impian tingkat 7 untuk dijual!


PANGSAPURI MERU IMPIAN, MERU KLANG UNTUK DIJUAL!!

BLOK A, TINGKAT 7
BUMI LOT
keluasan binaan: 850 kaki persegi
3 bilik 2 bilik air

basic unit
kemudahan yang disediakan seperti playground, lif, taska, parking lot

rumah yang sesuai untuk dibuat pelaburan memandangkan ada permintaan untuk sewaan
kadar sewaan semasa boleh sehingga RM600 sebulan

kemudahan terdekat termasuk 
- masjid, surau, sekolah rendah, sekolah agama, sekolah menengah, kedai runcit, kedai makan, Econsave, NSK, 7-eleven, 99 Speedmart, pasar malam, Petronas, Shell, bank-bank

berdekatan dengan jalan besar seperti Persiaran Hamzah Alang, Jalan Meru, Jalan Kapar, Lebuhraya NKVE, Lebuhraya Syapadu
senang nak ke kawasan berhampiran seperti Saujana Utama, UITM Puncak Alam, Puncak Alam, Klang, Shah Alam, Port Klang, Kuala Selangor, Rawang, Subang Jaya, Kota Damansara, Tropicana, Kelana Jaya

Harga RM105,000 KIV

*loan dan lawyer kami boleh uruskan

Jika berminat atau ada sebarang pertanyaan, sila hubungi ZIMIR 016-210 4919

Terima kasih